"Studio Extension" by Danijela Jovetić

Pretraga
Close this search box.

"STUDIO EXTENSION" BY DANIJELA JOVETIĆ >>> "COLOR GLAZE" - HAIR CARE LINE - AVABILE SOON >>> NEW BALAYAGE COLLECTION - WAKE UP YOUR HAIR

"STUDIO EXTENSION" BY DANIJELA JOVETIĆ

Zašto je nadogradnja kose postala „MUST HAVE“?

Većina  javnih ličnosti širom sveta danas nosi „rekvizite za nastupe „u svakodnevnom stajlingu. Nekada je glamurozan izgled isključivo pripadao bini, televizijskim kamerama, studijima širom sveta. Ali, čim se svetla ugase, zvezde postaju padalice i vraćaju se u svoj standardni svakodnevni fizički izgled prepun nedostataka, baš kao i kod običnih ljudi.

Međutim, sve bi to završilo na nivou oštrog razlikovanja scenskog nastupa od ručka sa prijateljicama u opuštenoj atmosferi, da se svet zabave, muzike i filma nije menjao rapidno i u skladu sa vremenima u kojima je sve uznapredovalo.

Nekada je trebalo vremena, novca i puno pređenih kilometara da bi neki fan uspeo da makar na trenutak vidi svoju omiljenu javnu ličnost. Danas je potreban samo jedan lenji klik da bi se generisao čitav svet jedne zvezde sa javne scene, koja svojim fanovima, u nekom virtuelnom svetu, omogućuje pristup i stage-u i backstage-u.

I tu se desio preokret. Više nije moglo da se bude glamurozan samo na sceni i pred kamerama, jer je internet postao neprekidni prenos informacija i emiter svega i svačega iz svačijeg života. Zahtevi novog doba bili su jasni: neophodno je biti glam apsolutno 24 sata, 365 dana u godini, kako se dovitljivi hakeri i pokvareni paparaci ne bi dosetili na koji način je najlakše uništiti nečiji lik i delo.

Osim estetske hirurgije, brzih rešenja za skidanje kilograma, podmlađivanja i drugih oblika fizičkih transformacija, potreba da se i kosa, kao najvažniji ukras jedne žene, takođe dovede do savršenstva, rasplamsala se gotovo preko noći.

Nekada su perike bile toliko očigledno plastične i nakaradne, da su se smatrale isključivo delom kostima za nastupe. U današnje vreme, kada već imamo razvijenu veštačku inteligenciju, razvile su se napredne tehnike nadogradnje kose i to do te mere da nadograđena kosa uopšte više nije uočljiva.

I naravno, prve verzije „nevidljivih dodataka“ kako su se ekstenzije najpre zvale, prošetao je Holivud crvenim tepihom, a vremenom nadogradnja kose postala je stalni i svakodnevni autfit.

Nedavno je i novinarka glamour.com Bela Kaćatore izjavila da je danas šokantnije da holivudska zvezda nema nadogradnju, nego viđati ekstenzije u svim bojama, na sve strane.

Iako je nadogradnja kose zaista postala sastavni deo jedne ličnosti i to nikako slučajno, većina „selebritija“ ustručava se da prizna da nosi ekstenzije.

Ta pojava definitivno potiče iz činjenice da je, više nego bilo koja transformacija,  nadogradnja kose uticala na potpunu izmenu lični nedostataka i psiholoških tegoba, donoseći ženama instant samopouzdanje koje je najzaslužnije za uspeh na bilo kojem životnom polju.

O tome je pisao i čuveni CNN-ov novinar Džek Gaj pozivajući se na studiju Fuqua School of Business, koja je radila istraživanje o ekstenzijama i fizičkim transformacijama. Studija je pokazala da većina crnkinja sa prirodnom kosom izgubi na intervjuima za posao od onih koje imaju nadogradnju. Gaj kaže da je većina učesnica u studiji navelo da crnačka kosa deluje manje profesionalno zbog specifične kovrdžavosti, a to se posebno ogleda u izvesnim industrijama u kojima se konzervativizam izuzetno promoviše.

S druge strane, crnkinje forsiraju nadogradnju i ravnu kosu kako bi se se približile izgledu belkinja i dobile više na samopouzdanju i ravnopravnosti, navodi BBC.

Istraživanje poslovne škole Fuqua ističe i to to da su žene zabrinute za konkurenciju u srednjim godinama, kada je reč o napredovanju na poslu i partnerskim odnosima, ukoliko zadrže takozvani „natural look“ bez ekstenzija.

Međutim iza ekstenzija na najpopularnijim glavama Holivuda kriju se lični razlozi i priče o kojima svet uopšte ne misli kada upire prstom u njihov „veštački izgled od glave do pete“.

Razlozi za nadogradnju su različiti: od tragičnih životnih priča do praktičnosti u poslu kojima se bave one zbog kojih je danas nadogradnja kose postala popularna i sve prisutnija među ženskim fanovima iz redova običnih žena i devojaka.

Arijana Grande, popularna je ne samo zbog svoje muzike, već je nekako spontano postala i zaštitni znak ekstenzija. Njena preduga i predivna kosa upravo je delo holivudskih majstora nadogradnje. Arijana kaže da nadograđuje kosu samo zato što je njena kosa potpuno uništena. Posao kojim se bavi zahteva grandiozan izgled, pa je farbanje u crveno pune za Arijanu Grande, pue 4 godine bio dvonedeljni zadatak. Kosa je toliko oštećena da j ejedino rešenje bilo zaštititi je i sakriti iza bogatih ekstenzija virgine kose najboljeg kvaliteta.

Taraji P.Henson, glumica nominovan za Oskara, preduzetnica, producentkinja i direktorka kompanije TPH by Taraji, danas je jedna od ozbiljnijih na tržištu nege i zaštite kose, a u taj posao doslovno je naterala lična muka.  U intervjuu koji je dala za magazin Opre Vinfri, priznala je da nosi ekstenzije upravo zbog prirode afroameričkog tipa kose.

Američka glumica Gabrielle Union kaže da je svoju „hair care“ kolekciju lansirala 2017. godine zato što se suočavala sa jakim opadanjem kose zbog višestrukih tretmana za vantelesnu oplodnju.

Pevačica Kamila Kabelo postavila je tvit za Arijanu Grande, šokirana nakon jednog nastupa na kojem je nosila nadogradnju u vidu „ponytail-a“ koji joj je toliko bio težak da se čudila kako Arijana može to konstantno da nosi.

Međutim, lepota nadogradnje kose i kreativnosti, koju podrazumeva izrada ekstenzija, leži u konstantnom patentiranju novih načina nevidljive i udobne nadogradnje kose. Jedna od tih je Ice Extension tehnika koju je Extension Pro Group doslovce uvezla na Balkan.

Nevidljiva, laka i udobna nadogradnja, postala je dostupna ne samo onima iz reda javnih ličnosti, već i ženama koje se ne bave javnim poslom.

Ono što je zapravo nepoznato u okviru ove industrije je činjenica da nadogradnja kose ne šteti prirodnoj kosi, da nije štetna ni za vlasište, a takođe nadograđena kosa nije fake kosa, kako je Selena Gomez nedavno priznala novinarima .

Jedna od retkih koja se ne stidi da javno prizna da obožava ekstenzije je upravo trendseterka Kim Kardašijan, dok za Dženifer Lopez nije potrebno da priznaje bilo šta, budući da ceo svet već odavno zna da je njena kosa boje meda od nekih ljubaznih dama, koje su svoju kosu donirale da bi se od nje pravile ekstenzije.

Veći je šok nastao kada je Dženifer 2021. godine uklonila ekstenzije i objavila na Instagram svoju prirodnu kosu i dužinu, što su preneli svi “beauty” mediji širom sveta.

Nadogradnja kose u 21. veku jeste zaista “must have” poduhvat, jer kategorički rešava niz psihičkih i fizičkih nedostataka i poteškoća ali i olakšava ženama svakodnevno funkcionisanje. Sa ekstenzijama je lakše napraviti bilo koju frizuru, žena lepo izgleda za svaku priliku i mnogo manje vremena troši po frizerskim salonima. Ova transformacija predstavlja jednu od najlakših, najbezbolnijih, najneštetnijih, ali najkorisnijih oblika promene koju žena sebi može da priušti i zato je toliko popularna onima i iz javnog života, ali i svima koji to sebi mogu da priušte.

Transformacije ekstenzijama su toliko šokantne, posebno kada ih rade experti i frizeri specijalizovani samo za nadogradnju kose, da je psihološki gledano to postala prava vizuelna revolucija “beauty” industrije.

Podeli: