"Studio Extension" by Danijela Jovetić

Pretraga
Close this search box.

"STUDIO EXTENSION" BY DANIJELA JOVETIĆ

"STUDIO EXTENSION" BY DANIJELA JOVETIĆ

Najveće zablude o nadogradnji kose

Od vremena Kleopatre 3400. godine p.n.e pa do 21. veka postoje ekstenzije, nadogradnja kose, dodaci, umeci, perike…Toliko vekova unazad žene su imale potrebu da povećaju broj dlaka na glavi, izjednače njihovu dužinu, dobiju volumen ili ispune neku drugu želju, kada je reč o frizuri.

Pa i toliko vremena kasnije vladaju iste zablude, mitovi i legende o kosi koja je dodata prirodnoj. Iako danas postoji toliko mnogo informacija, a njihova dostupnost je nemerljiva onoj od pre, na primer, 200 godina, žene i dalje zastrašuju ista pitanja i nedoumice. Više se ne postavlja pitanje da li su ekstenzije štetne za našu kosu, već koliko su štetne i koja je tehnika nadogradnje najmanje štetna.

Upravo zbog misterija koje se prenose sa kolena na koleno, strahova i nedoumica, rešili smo da jednom za sva vremena razotkrijemo makar pet neistina o nadogradnji kose, za koje se neprikosnoveno tvrdi da su istinite.

Nadogradnja kose je proces vezivanja prirodne kose na kosu koja je naša i raste od temena u prirodnom padu, povučena gravitacijom. Modni trendovi svake sezone čine pritisak na žene sve većim, jer su zahtevi za određenu modnu liniju frizura i dužinu kose preterani i brzo promenljivi. Modni gurui smatraju da su promene zdrave za ličnost i da eksperimentisanje stilovima predstavlja zabavnu igru.

I sve to možda i jeste tačno, dok ne stignemo do dela gde već ošišana kosa prema trenutnom trendu ne može volšebno da izraste do struka za samo šest meseci, kada se modni magovi dosete da je ipak lepše biti Vila Ravijojla, nego Viktorija Bekam.

Zato je nadogradnja kose možda i zabavnija od njihovih modnih propisa, jer na taj način rešavamo ne samo usklađivanja sa modom, očekivanjima društva, već i druge manje lepe situacije, a koje se odnose na bolesti koje utiču na rast kose.

Prva zabluda među pet največih jeste da je nadogradnja štetna zaprirodnu kosu

1. Šteti prirodnoj kosi

Netačno

Ovo je posebno netačno kada je reč o klipsama ili kratkotrajnim nadogradnjama. Štetnost prirodnoj kosi ne donosi nadogradnja kose kao takva, već nestručnost frizera, kao i opšta pojava da se štedi na materijalima i sirovinama za rad. Hair care industrija prepuna je različitih alata i sirovina i kao u svakoj drugoj industriji, nije sve istog kvaliteta. Materijali i alati koji se koriste u ovom poslu treba da budu najvećeg kvaliteta, kao i materijali koji se koriste kao veziva u različitim tehnikama. Ukoliko frizer nije stručan, a materijal niskog kvaliteta, sasvim je prirodno da će doći do oštećenja kose, a možda i alergija na veziva. Izbor majstora za nadogradnju, ipak je najvažniji korak u čitavom procesu odlučivanja.

2. Nadogradnja je vidljiva

Netačno

Ovo je još jedna uobičajena zabluda kojom se dosta žena vodi.  Iako je prirodno zdrava i duga kosa imperativ, u vremenima u kojima živimo gotovo je nemoguće imati takvu prirodnu kosu. Hrana, zagađenja i sve ostalo bitno utiču na kvalitet kose. Svi smo na internetu, možda i u stvarnom životu, videli slike i snimke nekih, pa, recimo zanimljivih nadogradnji kose, radova koji izgledaju dobro, ali pri odabiru frizera ipak igrajte na dobru preporuku. Nadogradnja kose je danas porasla do tog nivoa, da su stručno i spretno ugrađene ekstenzije potpuno nevidljive, prirodna kosa uklopljena tako da niko ne može da primeti da je kosa nadograđena, ukoliko sami ne kažete.

3. Nadogradnja je teška i izaziva glavobolje

Netačno

Ukoliko se stavi prevelika količina kose, koju nijedan frizer ne savetuje, sasvim je izvesno da će vas, ne samo boleti glava od težine, već i od održavanja kose.

Ono što jeste tačno da žene koje prvi put stave ekstenzije osećaju nelagodu, što je sasvim prirodno kada je prvi put.

Ekstenzije ne otežavaju glavu, ne kidaju prirodnu kosu, ne opterećuju vlasište i  to samo ukoliko vam nadogradnju radi iskusan frizer. Iza svake neuspele nadogradnje stoji nestručna osoba koja je kreator tog posla.

4.Teško za održavanje

Netačno

Postoji nekoliko jasnih pravila za održavanje nadogradnje, ali su i ta pravila vrlo slična onima koja se primenjuju prilikom održavanja prirodne kose. Pranje i češljanje kose je isto kao kod prirodne, veziva ne prave nikakve probleme, a modeliranje je nikad lakše kad imate sve dlake složene i jednake dužine. Važno je samo da kosu raščešljavate četkom predviđenom za nadograđenu kosu, koju svaki frizer preporuči i da je ne češljate mokru, što nije dobro ni za prirodnu kosu. Sve ostalo što spada u „teško održavanje nadogradnje“ ovde se završava.

5.Nadogradnja samo za posebne prilike

I više nego netačno 

Nadogradnja kose je više nego  svakodnevni „must have „ budući da umnogome olakšavaju život, štede vreme i pune samouzdanjem i zadovoljstvom na dnevnoj bazi. Za svečane prilike mogu se uraditi punđe ili neke stilizovane frizure, ali nadogradnja kose je nešto što ulepšava svaki dan svakoj ženi.

6. Nadogradnja je preskupa

Svaka žena zna koliko novca troši na mesečnom nivou na feniranja, pranja kose, stilizovanja, farbanja i slično. Ako preračunate koliko novca inače potrošite na te stvari, dobićete začuđujući rezultat. malo trajnije nadogradnje koriguju se na kvartalnom nivou i kad se suma podeli na 4 meseca, ispada da bez nadogradnje potrošimo i mnogo više na takozvane „regularne“ posete frizeru.

Podeli: